Aaltolevy on rakennuslevy joka on tehty aaltomaiseksi, jotta saavutetaan suurempi jäykkyys. Aaltolevyt valmistetaan yleensä metallista tai muovista. Aaltolevyjä käytetään katto- ja seinärakenteissa sekä nopeasti pystytettävissä tilapäisrakennuksissa.
Kuitulevy (myös puukuitulevy) on rakentamisessa ja kalusteteollisuudessa käytetty materiaali, jonka raaka-aineena käytetään puutuoteteollisuuden jätepuuta ja koivukuitua. Levyjä valmistetaan lämmön ja paineen avulla toisiinsa liitetyistä puukuiduista. Puukuitulevyjä ovat esimerkiksi lastulevyt ja tuulensuojalevyt.
Kuitulevyt jaotellaan kolmeen eri tyyppiin:
Kovakuitulevy,kvakuitilevy ja huokoinen kuitulevy
Valmistuksessa puuhake kuidutetaan ja jauhetaan, jolloin kuidut huopaantuvat. Suomessa käytössä olevassa märkämenetelmässä massaan lisätään vettä ja usein myös lisäaineita kuten liimaa. Massa ohjataan viiralle, jossa vettä puristetaan pois. Massa jaetaan arkeiksi, jotka kuivataan tai puristetaan. Arkit voidaan myös lämpökäsitellä lujuuden lisäämiseksi. Lisäaineina käytetään liimaa ja muita lisäaineita, joita tarvitaan yleensä alle 1 prosenttia. Lujuudenlisäämisen käytetään tärkkelystä, keinohartseja ja kuivuvia öljyjä. Parafiini parantaa vedenkestävyyttä. Palonkestävyyden edistämiseen sopivat alumiinihydroksidia ja fosforiyhdisteet.
Kuitulevyjä käytetään sisäpuoliseen verhoukseen, sekä lämmön-, tuulen- ja ääneneristeenä. Kuitulevyn etuja ovat tasa-aineisuus ja syynsuunnan puuttuminen, tiiviys, helppo työstettävyys ja asennettavuus sekä huokea hinta. Rakentamisen ohella puukuitulevyjä käytetään kalusteteollisuudessa ja huokoista puukuitulevyä eristämiseen.
Puukuitulevyjä voidaan pinnoittaa puuviilulla, paperilla, kankaalla, muovilla, lasikuitukankaalla, metallilla tai korkilla.
Lastulevy on puisista tai puumaisista lastuista valmistettua levyä, jossa lastut on liitetty toisiinsa liiman (tai muun sideaineen), paineen, ajan ja lämmön avulla. Se on erittäin tiheää, painavaa ja tasaista materiaalia. Sitä käytetään halvempana ja vähemmän kestävänä umpipuun tai vanerin korvikkeena rakentamisessa ja huonekaluteollisuudessa. Lastulevy kestää huonosti vettä, ja kosteus saa sen turpoamaan. Lastulevyt tehdään kuivaamalla ja sen jälkeen ne liimataan yhteen. Lastujen ja liiman sekoitus sirotellaan kerroksittain levyaihioiksi ja puristetaan yhtenäiseksi levyksi kuumapuristimella. Tämän jälkeen levyt jäähdytetään ja reunat sahataan. Lopuksi levyt paloitellaan myyntikokoon, hiotaan ja lajitellaan.
Rakennuspuutavaalla tarkoitetaan puusta saatavaa rakennusmateriaalia. Näitä ovat esim. Lankku, lauta, parru ja rima
Paneeli on yleisnimike toisiinsa ponttiliitoksin yhdistettäville verhouskappaleille. Paneeli on valmistettu yleisimmin puusta höyläämällä. Paneeleita voidaan valmistaa myös puukuitumateriaaleista kuten mdf:stä, tai vaikkapa muovista suulakepuristamalla. Yleisimmät puupaneelimateriaalit ovat mänty ja kuusi, mutta käytännössä paneeli voidaan valmistaa mistä tahansa sahatavarana saatavilla olevasta puulajista. Puupaneeleita voidaan käsitellä lakkaamalla, vahaamalla, öljyämällä ja maalaamalla. Puupinnan sävyä voidaan myös muuttaa petsaamalla tai pintakäsittelemällä sävytetyillä lakoilla, öljyillä tai vahoilla. Puukuitupaneelit ovat joko maalattuja tai pinnoitettuja laminoimalla.Paneelia käytetään yleisimmin rakennusten ulkoverhouksissa, sekä kattojen ja seinien sisäverhouksissa. Yleinen paneelin käyttötapa on ns. puolipaneeli, joka tarkoittaa sisäseinän paneloimista pystyyn.
Lista on tarkoitettu rakennusten sisäpuolen viimeistelyyn. Erimuotoisia listoja ovat jalkalista, peitelista, reunalista, varjolista, kattolista, holkkalista ja kulmalista.
Lämmöneriste on ainekerros, jota käytetään estämään lämmönsiirtymistä silloin kun halutaan säilyttää jokin kappale ympäristöstä poikkeavassa lämpötilassa.
Lämpö siirtyy aineesta toiseen johtumalla, konvektiolla ja/tai lämpösäteilemällä. Lämmöneristeiden päätyypit ovat siten lämmönsiirtymistapojen mukaan:
1.heijastavat eristeet, joilla pyritään estämään säteilyn absorboitumista eli säteilyn lämmön siirtymistä kappaleeseen.
2.huonosti lämpöäjohtavat eristeet, joilla pyritään estämään lämmönjohtumista kappaleesta toiseen.
3.huonosti lämpöäjohtavat eristeet tai tyhjiö, joilla pyritään estämään lämmön konvektiivista siirtymistä estämällä välittävän aineen – esimerkiksi ilman – liikkumista kappaleen ympärillä.
Usein lämmöneristerakenne on näiden päätyyppien yhdistelmä. Esimerkiksi termospullossa on ulkopuolella heijastava pinta, sekä pullon sisä- ja ulkokuoren välissä tyhjiö.
Lämmöneristeitä on monenlaisia. Esim. Sahanpuru, Lasivilla ja Valkoinen EPS
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti