Peustamistavat



Perustamistavat ja Perustavan valinta

Perustamistavat:
Tontin rakennuspohjan laatu kannattaa selvittää ennen rakentamista. Perustamistavan riippuu maaperästä: onko maa kantavaa vai pehmeää, millä tasolla on pohjavesi ja mikä on maaperän radon pitoisuus. Rakennuspaikalla on useimmiten tehtävä pohjatutkimus, joka kannattaa tehdä yhteistyössä rakennusvalvontaviranomaisen kanssa. Kunnan rakennusvirastossa saattaa olla valmiita maaperäkarttoja, joissa on tietoja maaperästä. On myös hyvä tutustua lähellä olevien rakennusten perustuksiin.
 Maaperä tutkimuksen perusteella rakennussuunnittelija valitsee perustustavan ja määrittää anturaleveyden ja raudoituksen. Heikosti kantavilla maapohjilla käytetään massanvaihtoja, kevennystäytettä tai paalutusta. Pohjatutkimus tehdään yleensä kun maaperässä on hienorakeisia maalajeja, rakennuspaikan olosuhteet vaihtelevat tai rakennus on rinteessä. Jos pohjaolosuhteet ovat vaikeat kuten mahdollisten painumien takia, joudutaan selvittämään myös pehmeiden maalajien kokoonpuristuvuusmahdollisuudet.
Pohjatutkimuksessa porataan useaan kohtaan maaperää reikiä kantavaan maakerrokseen asti. Tutkimuksessa selvitetään: millä tasolla on pohjavesi, kuinka syvällä on kantava maapohja ja onko maaperä savea, silttiä, moreenia vai kalliota.
Montun kaivu on riski, koska se vaikuttaa ympäristön pohjavesiolosuhteisiin. Vaikutukset kannattaa selvittää etukäteen.

Perustavanvalinta:
Hyvin kantavalla maapohjalla yleisin vaihtoehto on maanvarainen lattia: antura ja sokkeli valetaan samanaikaisesti käyttäen Soklex- perustusvalumuotteja ja laatta valetaan erikseen.
Reunavahvistettua laattaa käytetään, kun maalaji on heikosti kantavaa hienorakeista maalajia tai rakennus perustetaan esim. täyttömaan varaan. Kevyet rakennukset kuten autotallit ulkovarastot sekä terassit voidaan saa perustettua helposti ja taloudellisesti reunavahvistetulla laatalla.
Tuulettuvaa alapohjaa käytetään radonherkillä alueilla ja paaluperustuksen yhteydessä. Rakennussuunnittelussa on otettava huomioon riittävä tuuletus ja kosteudenpoisto. Tuulettuvassa alapohjassa käytetään yleensä 1200mm korkeaa Soklex-muottia, jotta saadaan riittävä ryömintä tila.
Paaluperustusta käytetään silloin, kun maaperä ei jaksa kannatella rakennusta. Paaluperustuksessa kuormat välitetään jalustuspalkkien tai paaluanturoiden kautta paaluille, jotka välittävät kuorman maaperään. Soklex- järjestelmällä paaluperustus tehdään anturalaatikoita ja/tai paaluanturoita ja perustusvalumuotteja käyttäen. Soklex- pilarimuotit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten loma asunnoissa. Omakotitaloissa voi kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa pilarianturamuoteilla.
Lähde: www.rakentaja.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti